Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

100. obletnica rojstva dr. Vladimirja Bračiča in otvoritev spominske sobe


Svečano, z globokim spoštovanjem in hvaležnostjo smo v Cirkulanah obeležili 100. obletnico rojstva dr. Vladimirja Bračiča in odprli spominsko sobo v njegovi rojstni hiši prav na njegov rojstni dan, 27. septembra 2019.

Program dogodka je objavljen tukaj.

Slovesnost smo pričeli s polaganjem cvetja na grob na cirkulanskem pokopališču, kjer je Vladimir Bračič pokopan.


Nadaljevali smo v večnamenski dvorani v Cirkulanah. 


V uvodnem nagovoru je županja Občine Cirkulane Antonija Žumbar poudarila Bračičev prispevek za Cirkulane in Haloze in se zahvalila vsem gostom za obisk, vsem snovalcem spominske sobe in slovesnosti pa se je zahvalila za trud in prispevek k ohranjanju dediščine za naše potomce.


Slavnostni govornik je bil prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Maribor, ki je osvetlil pomen univerze in zasluge ter prispevek Vladimirja Bračiča kot prvega rektorja. Njegov govor je lahko preberete tukaj.


Mag. Bojan Bračič se je v imenu družine zahvalil tako univerzi, kot vsem ostalim, ki so ali še bodo na različne obeležili 100. obletnico rojstva njegovega očeta in se poklonili njemu v spomin. Posebej se je zahvalil rojakom v Halozah, ki spomin na Vladimirja Bračiča negujemo že vsa leta. Spominske sobe so veseli, saj bo na ta način trajno obeleženo Bračičevo delo.
V nadaljevanju je v funkciji predsednika Filatelističnega društva Maribor predstavil izdajo osebne znamke, ovitka in priložnostnega žiga, ki je bil prav tisti dan v uporabi na pošti Cirkulane.


Jernej Golc, direktor podjetja HALO d.o.o. je v svojem nagovoru pojasnil, zakaj so sprejeli odločitev, da podjetje odstopi sobo v svojih prostorih Rajharjeve hiše za Bračičevo spominsko sobo. Celoten nagovor lahko preberete tukaj, zakaj spominska soba pa lahko poslušate tukaj.


Sonja Golc, predsednica društva za oživitev gradu Borl je v uvodu spomnila na mag. Martina Prašničkega, ki je bil poleg pri snovanju spominske sobe od vsega začetka. In bi bil prav vesel realizacije projekta. V nadaljevanju pa se je zahvalila vsem sodelujočim pri pripravi spominske sobe in pri nastajanju njene brošure. Tekst lahko preberete tukaj.


S kulturnim programom so dogodek spremljali pevci mešanega pevskega zbora Kulturnega društva Cirkulane, ki so zapeli pesmi, ki jih je rad poslušal tudi Vladimir Bračič. Kratkemu utrinku lahko prisluhnete tukaj.


Sledila je otvoritev in ogled spominske sobe v Bračičevi rojstni hiši. Brošura spominske sobe je elektronski obliki dosegljiva tukaj.


Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali na svečanosti, govornikom, ki ste v svojih nagovorih izkazali spoštovanje Vladimirju Bračiču in vsem obiskovalcem, ki ste v tako velikem številu počastili spomin na našega rojaka.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali pri izvedbi dogodka in vsem, ki ste omogočili ureditev spominske sobe.


Več slik z dogajanja v Cirkulanah si lahko ogledate tukaj.
Foto: Mateja Golc

Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com