Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

10. okrogla miza iz serije »Gradovi na razpotju«

ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa vabi v sredo, 20. aprila 2016, ob 18 uri, v Prešernovo dvorano na Novem trgu 4 v Ljubljani na 10. okroglo mizo iz serije »Gradovi na razpotju«.

Na okrogli mizi bodo spregovorili kastelolog dr. Igor Sapač, Sonja Golc, predsednica Društva za oživitev gradu Borl, nekdanji konservator na gradu Borl Janez Mikuž, z Ministrstva za kulturo pa Silvester Gaberšček kot predstavnik direktorata za kulturno dediščino ter Alenka Kuševič in Miroslav Benulič kot predstavnika Službe za investicije in ravnaje s stvarnim premoženjem.

Vabilo in več informacij je tukaj.

* * * * *

ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa je v sredo, 20. aprila 2016 organiziral 10. okroglo mizo iz serije »Gradovi na razpotju« z naslovom Med celovitimi in postopnimi obnovami grajskih stavb: primer gradu Borl, ki jo je povezoval dr. Miha Preinfalk.

Uvod v okroglo mizo je podal dr. Igor Sapač kastelolog, ki je predstavil pomen gradu Borl skozi stoletja ter poudaril, da je današnje stanje na Borlu zaskrbljujoče in da ne bi več smeli čakati z izvedbo nujnih vzdrževalni del na gradu. Nekdanji konservator na gradu Borl Janez Mikuž, je predstavil kompleksno gradbeno sanacijo gradu Borl v letih 1980-1991 in poudaril da bi brez teh posegov najverjetneje grad bil danes le še ruševina. V imenu Društva za oživitev gradu Borl je spregovorila predsednica Sonja Golc, ki je predstavila društvo in njegova prizadevanja za Borl, predstavljen pa je bil tudi predlog rešitve za Borl kot Družbeno odgovorne socialne inovacije. Prvi trije govorniki so se strinjali, da je za Borl nujno izvesti določene ukrepe takoj in pričeti z njegovo postopno sanacijo.

Iz Ministrstva za kulturo sta bila prisotna Miroslav Benulič in Alenka Kuševič kot predstavnika Službe za investicije in ravnaje s stvarnim premoženjem. Miroslav Benulič je predstavil poglede ministrstva na problematiko gradov in kaj se trenutno načrtuje v povezavi z Borlom: to so sanacija podora v sodelovanju z DRSI, ureditev dela gradu Borl v sodelovanju z MOP in ZRSVN ter nekatera nujna vzdrževalna dela, ki jih bo izvajalo MK samo.

Okrogle mize se je udeležilo več predstavnikov DgB, ZVKDS ter drugih. Razvila se je pestra in konstruktivna debata. Posnetek vseh štirih prispevkov na okrogli mizi je objavljen na YouTube.
dr. Igor Sapač
Janez Mikuž 
Sonja Golc
Miroslav Benulič.
Posnetka razprave ni.




Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com