Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Projekt Belanski govor se približuje zaključku

V Društvu za oživitev gradu Borl (DgB) se ob prizadevanjih za revitalizacijo Borla, ki je naše osnovno poslanstvo, posvečamo tudi drugim vprašanjem ohranitve naše kulturne dediščine. Tako kot povsod po Sloveniji se tudi v Halozah narečni govor siromaši in spreminja, zato je pomembno, da skušamo ohraniti to dragoceno dediščino in jo iztrgati pozabi tako, da jo zapišemo.


Ob pomoči in sodelovanju številnih domačinov smo v treh letih dela zbrali in zapisali kar 6.000 narečnih besed, ki bodo v slovarju oblikovane kot samostojna slovarska gesla z natančno razlago in primeri rabe. Več o vsebini najdete v priloženi zgibanki.


Sodelavci projekta smo prostovoljci, ki smo v realizacijo zastavljenih nalog vložili več tisoč ur prostovoljnega dela. Kljub temu pa projekta ne moremo zaključiti brez finančnih sredstev, ki so potrebna za tisk publikacije, zgoščenke in druge aktivnosti v projektu. Potrebna finančna sredstva smo skušali pridobiti s prijavami na različne razpise in bili uspešni. Največji delež bo prispevalo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, del pa tudi Občina Cirkulane. Manjkajoča finančna sredstva za izvedbo aktivnosti društva zbiramo s pomočjo donatorjev do konca novembra 2016.


Ker menimo, da je projekt izjemnega pomena za naš kraj in naše ljudi, se s prošnjo za donacijo obračamo tudi na vas; društva, podjetja, posameznike.



Več informacij o projektu Belanskega govora najdete tukaj.
Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com