Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Barbarno in predstavitev rodbine Sauer

Skrb za ohranitev Borla kot kulturnega spomenika državnega pomena nas je spodbudila k razmisleku o potrebi po ozaveščanju o njegovi zgodovini in pomenu v preteklosti; le tisto, kar poznamo, namreč lahko spoštujemo in ­cenimo.
Barbarno 2010

S tem ciljem pred očmi smo se lotili enega izmed prvih naših projektov: drobce iz zgodovine Borla smo želeli predstaviti z oživitvijo izbrane zgodovinske osebnosti, ki je živela in delovala na Borlu. Po nasvetu umetnostnega ­zgodovinarja Igorja Weigla smo izbrali lika grofa Jurija Friderika in Marije Barbare Sauer, člana rodbine, ki je imela grad v lasti v 17. in 18. stoletju. Sauerji so imeli na gradu Borl svoj sedež, zaradi česar so skrbeli tudi za razvoj krajev v grofiji. Med drugim so temeljito obnovili cerkev sv. Barbare, zgradili cerkev sv. Ane in sv. Elizabete in imeli nad njimi patronate, izdatno pa so pripomogli k uvajanju šolskega pouka in ustanovitvi organizirane šole pri sv. Barbari leta 1780.
Barbarno 2015

V lika grofa in grofice Sauer smo oblekli lokalna ljubiteljska kulturnika, v usta pa smo jima položili besede o dogodkih iz tega časa. Njuno predstavitev smo povezali z Barbarnim, tradicionalno prireditvijo, ki poteka v Cirkulanah vsako leto ob godu naše farne zavetnice sv. Barbare. Na Barbarnem leta 2008 sta grof in grofica Sauer prvič nagovorila svoje belanske podložnike in bila ­deležna velikega zanimanja. Odslej vsako leto na barbarno nedeljo pripotujeta v ­kočiji in ob spremstvu častne garde v ­sijaju starih oprav k pozni sveti maši v Cirkulane. Na trgu pred cerkvijo ­poteka semanji dan, kjer nagovorita potomce svojih nekdanjih podanikov in sprejmeta »gornino« od vinskega pridelka ter dajatve kmečkih žena. Za pestro in zabavno dogajanje vsako leto poskrbijo različni gostje in skupine, ki ohranjajo grajsko ­tradicijo v Sloveniji.
Barbarno 2008

Barbarno 2008

Dogajanje na prostem zaključujemo s strokovnim programom v večnamenski dvorani, kjer gostimo predavanja in predstavitve, vezane na bogato kulturno dediščino Cirkulan, zlasti v povezavi z gradom Borl. Pri organizaciji prireditve sodelujemo z domačimi in drugimi društvi, župnijskim uradom sv. Barbare, Občino Cirkulane ter Osnovno šolo Cirkulane-Zavrč.

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com