Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Fotogalerije DgB 2014

FOTOGALERIJA AKTIVNOSTI, DOGODKOV
povezanih z Borlom in/ali DgB
(kronološko od najnovejših do najstarejših)


Dogodek
Datum
Opis
2014


7.12.
2014
Letos je naša tradicionalna prireditev ob godu naše farne zavetnice sv. Barbare potekala v nedeljo, 7.12.2014. Dogajanje smo s trga zaradi dežja prestavili v večnamensko dvorano, kjer je potekal semanji dan, ki smo ga povezali z zanimivimi spremljevalnimi dogodki. Zbrane sta pozdravila in nagovorila zgodovinska lika - grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z gradu Borl, naše kraje pa je obiskal tudi grof Rajhenbuški z milostljivo gospo in spremstvom. Kuharji iz TK Kozarčan so pripravili haloško zelje s fižolom in priboljškom. Popoldanski del: Predstavitev aktivnosti DgB v letu 2014; Oživljanje dvorca Štatenberg skozi socialno podjetništvo, Franc Kociper, Kooperativa Štatenberg, z.b.o., so.p.; Dežela Terra Parzival v objemu gradu Borl, Danijela Kocuvan, Ustanova Gandin-fundacija; Kulturni program: Renesančni plesi v izvedbi skupine Kulturnega društva Svoboda Brestanica; Mateja Golc na violončelu, spremljava Nastja Pančič Čurin na pianinu.
6.12.
2014
V letu 2013 smo se v Društvu za oživitev gradu Borl skupaj s Turističnim društvom Cirkulane lotili obnove močno načetega zvonika na objektu Paradiž 43 in križa s kipom Jezusa. Konec leta 2013 smo celotni zvonik dvignili in odpeljali v rekonstrukcijo, streho pa smo začasno pokrili nazaj z opeko. Kip Jezusa smo previdno sneli in ga dali v restavriranje.V letošnjem letu pa je bil v celoti restavriran kip Jezusa. Restavracijska dela je z vso natančnostjo izvedel mojster Franc Hameršak iz Bukovec, pobarval ga je Franjo Tolič iz Medribnika, križ je prebarval Štefan Ban iz Paradiža. Strehico nad križem je uredilo Kleparstvo Kokol s Ptuja, zmontiral pa jo je Anton Kokol iz Pohorja. Vsem se zahvaljujemo za izkazano spoštovanje do naše kulturne dediščine in opravljeno delo. Vso logistiko, organizacijo in prevoze pa so opravili naši člani. V soboto, 6.12.2014 smo se kljub slabemu vremenu zbrali v lepem številu ob obnovljenem križu v Paradižu. Blagoslovil ga je župnik Emil Drev.
11.11.
2014
Ministrstvo za kulturo je pričelo z izvajanjem nujnih gradbenih del na gradu Borl ob vhodnem portalu, na zunanjem grajskem dvorišču in v poročni dvorani. Z izvedbo teh gradbenih del bo del gradu Borl pridobil status varnega predela gradu. Kar bo posledično pomenilo, da bi varni predel gradu lahko bil ponovno odprt za javnost in organizacijo prireditev in dogodkov. Veseli smo in se zahvaljujemo vsem, ki ste pomagali, da so se stvari tudi v fizični obliki začele premikati v pozitivno smer na gradu Borl.
28.9.
2014
Tudi letos smo se z veseljem odzvali povabilu s Sevniškega gradu in se udeležili grajske trgatve. Letos sta Borlske barve zastopala Jože Klinc in Milena Stadler. Obrala sta grozdeke s trte (02-64), katere botri smo. V imenu Društva za oživitev gradu Borl in grofa Saura sta predala pozdrave baronu Mosconu in preživela čudovit dan na gradu Sevnica.
18.7.
2014
V okviru festivala stare glasbe Seviqc Brežice je bil v petek, 18.7.2014 na gradu Borl koncert skupine Antiphonus: Ana Lice (sopran), Monika Cerovčec (sopran), Martina Borse (alt), Ivan Bingula (tenor), Tomislav Fačini (bas, umetniški vodja), ki jih je spremljal Edin Karamazov (lutnja). Preživeli smo čudovit večer v ambientu Borla in narave.
5.7.
2014
Društvo rejcev drobnice Haloze je letos organiziralo že 12. ovčji kozji bal, ki je potekal 5.7.2014 na gradu Borl. Zvrstilo se je veliko zanimivih aktivnosti: tekmovanje v kuhanju golaža iz mesa drobnice, kulturni program, razglasitev rezultatov NAJREJEC 2014, pastirske igre. Na stojnicah je bila pestra ponudba, ob prireditvi pa dobra hrana in pijača.
10.5.
2014
DgB že od leta 2007 izvaja čistilne akcije na gradu Borl. Tudi letos je bil lep odziv prostovoljcev; tako se nas je zbralo nekaj čez trideset in smo imeli kar precej težkega dela, saj je imela letos trava izredno bujno rast. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki si enkrat na leto vzamete čas in eno dopoldne namenite za grad Borl, da nam ne zaraste v neprehodno grmičevje. Redno se čistilnih akcij udeležuje častni občan občine Cirkulane mag. Martin Prašnički. Letos sta se nam pridružila tudi Miha Pogačnik in Klemen Ramovš. Predsednik DgB, Peter Belšak je poudaril, da bomo še naprej vztrajali. Čistilno akcijo 2014 je omogočilo 30 prostovoljcev iz društev na območju Cirkulan, predstavnikov članov konzorcija gradu Borl ter drugih posameznikov. Materialno in finančno so akcijo omogočili: Haložanka Zavrč, Krona Cirkulane, Družina Klinc in Maučič s strojno mehanizacijo, Naj Martin 2013 Zvonko Bratušek, Urška Mrgole, dr. Anton Jurgetz, Društvo gospodinj Cirkulane, Otolog Ljubljana, Halo Cirkulane…
26.4.
2014
Letos nas je pot vodila od Slovenske Bistrice preko Slovenskih Konjic do gradu Lemberg in Dobrne. Na gradu Sl. Bistrica smo se lahko prepričali, kako z majhnimi koraki nastajajo uspešne zgodbe. V Sl. Konjicah smo se srečali z župnikom Stanetom Nežičem in si v njegovi družbi ogledali Stari konjiški grad. Obiskali smo Dvorec Trebnik. Ustavili smo se v Vinski kleti Zlati grič, kjer smo si ogledali vinske kleti in se okrepčali z malico. Za marsikoga je bil vrhunec dneva obisk gradu Lemberg, kjer nas je prisrčno sprejel Franci Zidar, od 2005 lastnik gradu, zanesenjak, ki se je z izjemnim pogumom lotil obnovitve gradu. Obljubili smo mu pomoč v obliki delovne akcije na gradu Lemberg še to poletje. Poučen dan v prijetni družbi smo ljubitelji kulturne dediščine zaključili v Termah Dobrna. Vračali smo se polni vtisov, novega elana in dobrih idej za prihodnja prizadevanja za oživitev gradu Borl. Srčno si želimo, da bi že letos poleti grad Borl ponovno odprl svoja vrata.
29.1.
2014
V sredo, 29.01.2014 je bil v Cirkulanah izveden svečan podpis Sporazuma o sodelovanju Konzorcija grad Borl. K podpisu je pristopilo več kot 20 različnih organizacij: lokalnih skupnosti, društev in nevladnih organizacij, zavodov in podjetij. Imenovana je bila delovna skupina v sestavi: Klemen Ramovš - ARS Ramovš, Elena Begant - Ustanova Gandin Fundacija, Jernej Golc - Društvo za oživitev gradu Borl in predstavnik Občine Cirkulane, ki se bo v naslednjih dneh udeležila sestanka na Ministrstvu za kulturo, kjer bo predstavljen predlog programa Konzorcija grad Borl za leto 2014/15. Vabimo vas, da se aktivno priključite h kreiranju vsebin Konzorcija grad Borl. Vaše predloge lahko posredujete na grad.borl@gmail.com.

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com