Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Fotogalerije DgB 2017

FOTOGALERIJA AKTIVNOSTI, DOGODKOV
povezanih z Borlom in/ali DgB

(kronološko od najnovejših do najstarejših)

Dogodek
Datum
Opis
2017
3.12.
2017
Razstava
Podobe Cirkulan z okolico v 19. in 20. stoletju
Večnamenska dvorana Cirkulane, 3. december 2017
Avtorici razstave: Sonja Golc in Mira Petrovič
Razstavo je pripravilo Društvo za oživitev gradu Borl v sodelovanju s Turističnim društvom Cirkulane.
Fotografije na razstavi so iz zasebnih zbirk ter zbirk javnih ustanov in društev, ki so navedeni ob fotografijah. Vsem se zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje.
Osnovni šoli Cirkulane-Zavrč se zahvaljujemo za izposojo razstavnih panojev, Občini Cirkulane pa za dostavo.
Ali še hranite stare fotografije Cirkulan ali okoliških vasi?
Vabimo vas, da omogočite njihovo skeniranje in tako prispevate v našo skupno zakladnico spominov.
Kontakt: Društvo za oživitev gradu Borl, grad.borl@gmail.com, tel. 02 795 32 00.

11.11.
18.11.
3.12.
2017

Razstavo je pripravilo Društvo za oživitev gradu Borl v sodelovanju s Turističnim društvom Cirkulane v okviru Martinovanja 11. novembra 2017. Razstavo so si z velikim zanimanjem ogledali številni obiskovalci prireditve in pokomentirali fotografije... Razstava je bila na ogled tudi na dogodku 10 letnice Društva gospodinj Cirkulane, 18.11.2017. Za Barbarno 3.12.2017 pa smo razstavo še dopolnili. Avtorici razstave Sonja Golc in Mira Petrovič sta na ogled postavili stare razglednice, fotografije in druge upodobitve Cirkulan in okoliških vasi, med njimi je najstarejša Lederwascheva freska iz leta 1819. Na razstavi je s sliko in besedo predstavljen razvoj kraja, pomembne stavbe ter utrinki iz družabnega življenja vse tja do konca 70-ih let 20. stoletja. Fotografije na razstavi so iz zasebnih zbirk in zbirk javnih ustanov in društev, ki so navedeni ob fotografijah.

3.12.
2017
Na lepo sončno nedeljo smo se zbrali,tokrat že 10. zapovrstjo in v Cirkulanah praznovali god naše farne zavetnice sv. Barbare.
Grof Sauer, sam, ker je grofica zbolela, je pozdravil potomce svojih podanikov. Prisostvoval je pri maši, ki jo je vodil nadškof Uran. Od gospodinj in vinogradnikov je prejel obvezne dajatve. V gosteh pa je pozdravil tudi plemenito princeso Janjo Breuner iz Muretincev.
V popoldanskem delu smo se zbrali v večnamenski dvorani. Člani DgB mag. Martin Prašnički, Sonja Golc in Mira Petrovič so predstavili nekaj zanimivih lokalnih zgodb, ki se nam razkrivajo ob zbiranju in študiju ohranjenega gradiva.
V kulturnem programu so nastopile ljudske pevke Sestre Kopinske, članice Kulturnega društva Cirkulane, poustvarjalke ljudskega pevskega izročila.
Skupaj pa smo si ogledali dopolnjeno razstavo Podobe Cirkulan z okolico v 19. in 20. stoletju.
1.12.-3.12.
2017
Člani spodaj navedenih društev smo v prvem terminu »dežurali« na drsališču, ki ga je v Cirkulanah postavila Občina Cirkulane. Več kot 20 naših članov je od 1.12. do 3.12.2017 prostovoljsko kuhalo čaj, vino, peklo palačinke in izdajalo drsalke. Ves material in hrano so donirali člani navedenih društev in vsi so tudi opravili vsa dela prostovoljsko.
Vse dobrote pa smo tudi brezplačno razdelili. Za čaj, vino in palačinke smo zbirali le prostovoljne prispevke.
Veseli smo bili, da smo polepšali dan veliko otrokom, ki so prišli na drsanje, potem pa so dobili še čaj in palačinko. Polepšali pa smo ga tudi staršem, ki so spremljali otroke. Veseli smo prijaznega in velikodušnega odziva.
Ekipa Društva za oživitev gradu Borl, Turističnega društva Cirkulane, Radiokluba Cirkulane in Kluba Halonga.
28.9.
2017
V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj je bila 28.9.2017 razstava izbranih umetniških del in predstavitev knjige Dal coure dell' Artista (Iz srca umetnika) Antona Krajnca.
Anton Krajnc s koreninami iz Haloz je vsestranski umetnik. Ustvaril je številna dela, tako grafike, slike, skulpture in reliefe iz brona, keramike, lesa, umetniška dela iz stekla...
Nikoli se ni zadovoljil z enim trendom ali eno smerjo ustvarjanja, vedno išče nove izzive in drugačne načine ustvarjanja in izražanja.
Pred leti je želel na gradu Borl urediti galerije in muzej. Potegoval se je torej za grad Borl in se pogajal z Ministrstvom za kulturo, žal neuspešno.
Z umetnikom se je pogovarjala Sonja Golc. V glasbenem delu sta nastopili Mateja Golc na violončelu in Katarina Golc na violini.
Hvala Miri Petrovič za organizacijo in vsem za obisk. Naše Društvo za oživitev gradu Borl je bilo soorganizator dogodka.
17.9.
2017
Društvo za oživitev gradu Borl je boter ene trte v grajskem vinogradu Grad Sevnica.
V nedeljo, 17.9.2017 so se člani DgB udeležili trgatve in se lepo imeli.
10.8.
2017
V četrtek, 10. avgusta 2017, se je v okviru sklopa predavanj, ki smo jih poimenovali »Spoznavanje dediščine našega kraja«, v Velikem vrhu zbralo večje število ljubiteljev dediščine. Tam stoji na imenitni lokaciji gosposka hiša, domačinom znana po imenom Regentušak. Zgodbo te hiše nam je pripovedoval Stanislav Brodnjak, domačin, upokojeni manager, ki je z nakupom nekdaj reprezentativni objekt rešil pred dokončnim propadom.
Gostitelj nam je ob začetku obiska razkazal stavbo, ki je trenutno v fazi obnove. V nadaljevanju nam je predstavil del družinske preteklosti, zgodovino objekta in svoje poglede na razvoj Haloz. Predstavil pa je tudi svoje načrte za objekt, v katerem bodo po prenovi restavracija, vinska klet in nočitvene kapacitete.
Stanislavu Brodnjaku se prisrčno zahvaljujemo za zelo zanimiv večer in gostoljubje, vsem prisotnim pa za obisk.
29.7.
2017
V soboto, 29.7.2017 je imel naš prijatelj Anton Kranjc predstavitev svoje knjige »…dal cuore dell' Artista« (prev. …iz srca umetnika), ki govori o njem kot umetniku in njegovem delu. Knjigo, ki je izšla lansko jesen v angleškem in nemškem jeziku, je sam napisal in oblikoval ter izdal v samozaložbi.
Predstavitev knjige in manjša razstava njegovih del je potekala v gradu Bernau, Fischlham, kjer sta Dagmar in Anton Krajnc živela in ustvarjala 17 let.
Predstavitve smo se udeležili tudi člani DgB, ki skupaj s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj pripravljamo predstavitev knjige tudi na Ptuju to jesen.
Več o gradu Bernau, ki živi od organizacije dogodkov (razstave, koncerti, poroke…), lahko preberete tukaj: http://schloss-bernau.at/…/16-veranst…/saison-2017/22-krajnc
29.7.
2017
Člani DgB smo v soboto, 29.7.2017 obiskali Benediktinski samostan Kremsmünster v Zgornji Avstriji. Eden najstarejših samostanov v Evropi, katerega začetki segajo v 8. stoletje, še vedno deluje. Nedvomno pa je za namene turizma in šolanja otrok v koraku s časom...  V okviru samostana si je možno ogledati zbirke slik, kipov in drugih dragocenosti tega samostana in okoliških samostanov in cerkva. Najdragocenejši je Tassilov kelih iz 8. stoletja. Velik vtis je na nas naredila samostanska knjižnica z več kot 200.000 enotami. Kar pa je še bolj impresivno, da knjižnica ni arhivska ali muzejska, ampak deluje kot knjižnica, v katero lahko prideš, knjige bereš (če znaš)... V samostanu deluje tudi gimnazija, v katero hodijo otroci med 10. in 18.  letom. Znan je tudi matematični ali znanstveni stolp, ki je bil ob postavitvi najvišja zgradba v Evropi. Okoli samostana se razprostirajo cvetlični, zelenjavni, sadni vrtovi, ki jih dopolnjujejo različne zbirke... Ne moremo pa mimo čudovitih baročnih bazenov, v katerih gojijo ribe.
19.7.
2017
V sredo, 19.7.2017 so bile v Halozah na delovnem obisku državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, v.d. generalne direktorice Direktorata za turizem Renata Martinčič in direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak. Pridružila se jim je tudi državna sekretarka dr. Aleksandra Pivec.
Pričeli smo na gradu Borl, kjer beseda tekla predvsem o pomenu gradu Borl za turistični razvoj celotnega območja Haloz. Borl je eden najpomembnejših elementov turističnega razvoja Haloz, ne samo kot samostojna turistična točka, ampak predvsem kot povezovalni element med različno ponudbo območja Haloz in kot osrednja vstopna točka v Haloze.
S tega vidika je čimprejšnja obnova gradu Borl in odprtje za javnost ključna za vse ostale deležnike na področju turizma.
1.7.
2017
V soboto, 1. 7. 2017 je potekal že 15. ovčji kozji bal na gradu Borl.  Skozi celoten dan se je odvijal kulturni program, možno si je bilo ogledati razstavo drobnice in drugih živali s prikazom striženja ovac. Na stojnicah so bili na prodaj različni izdelki iz ovčje volne in drugi, možno se je bilo okrepčati s haloško gibanico, s siri iz kozjega mleka. Na stojnici LIFE - Suha travišča v Halozah je bilo možno dobiti več informacij o poteku projekta in možnostih pridobitve pašne opreme za drobnico in govedo.
V tekmovanju v kuhanju golaža je že drugo leto zapored zmagala ekipa sirarstva Bedrač iz Slatine pri Cirkulanah. Za naj rejca drobnice 2017 kategorija veliki rejci je bil imenovan Oliver Zorko iz Pernice, za naj rejca drobnice 2017 kategorija mali rejci pa Olga in Stanko Kolednik iz Pristave. Za odlično kulinariko in pijačo je poskrbela Bar Marinka iz Cirkulan.
Tako je naš grad Borl sicer za kratek čas ponovno oživel in sprejel številne obiskovalce in navdušence.
28.5.
2017
Člani Društva za oživitev gradu Borl in simpatizerji smo se na letošnjo strokovno ekskurzijo podali na sončno nedeljo, 28. maja 2017.
Najprej smo obiskali grad Rače, ki je v lasti Občine Rače. Grad je lepo obnovljen. V gradu so prostori občine, krajevni urad, poročna dvorana, kino, kapela, poslovni prostori, etnološka zbirka, društveni prostori, stanovanja… Občina v sodelovanju z različnimi društvi, organizacijami na gradu organizira številne dogodke. Hvala za prijazen sprejem in predstavitev Matjaž iz POZEJDON TURIZEM.
Nato smo se podali v naravo in si ogledali zasebni Botanični Vrt Tal 2000, kjer z lastnim delom in veliko entuziazma za rastline skrbi Roman. Zbrane so številne vodne in obvodne rastline, strupene in zdravilne. V vrtu je tudi prireditveni prostor, ogledali pa smo si še zbirko mineralov in kamnov. Hvala Romanu za poučno predstavitev.
Na dvorcu Pragersko sta nas prijazno sprejela Vojko in njegova mama, ki na dvorcu tudi živita. V nezavidljivem položaju glede lastništva (država, Perutnina Ptuj in Vojkova mama) se Vojko po najboljših močeh trudi, da ureja park ob dvorcu, skrbi za okrasne rastline in velik zelenjavni vrt. Vesela, da smo ju obiskali, sta nam postregla z domačim pecivom in kavo. Hvala obema Dvorec Pragersko.
Naša zadnja točka je bil Dvorec Štatenberg, kjer smo imeli grajsko kosilo. Nato pa smo se z grofom sprehodili po sobanah dvorca, ki so dobile v zadnjih dveh letih nove vsebine in opremo. Celotno prvo nadstropje dvorca je urejeno, prenovljeno je dvorišče in nekaj drugih delov dvorca.
Preživeli smo lepo nedeljo in se spet naučili nekaj novega…
13.5.
2017
Zbrali smo se ljubitelji gradu Borl in v soboto, 13.5.2017 izvedli čistilno akcijo. Dan prej se je pokosilo s kosilnico. V soboto pa smo travo pograbljali, pobrali veje, ki so čez zimo popadale na tla, s kosilnico na nitko smo pokosili teraso nad bazenom in okoli gradu in na mestih, kjer se z veliko kosilnico ne da, pobrali smo smeti in se prijetno družili. Vreme nam je tekom akcije služilo dobro; ni nam bilo pretirano vroče, pa padalo tudi ni. Akcijo smo zaključili s tradicionalnim fotografiranjem in malico, ki jo je zmotila ploha, ampak kaj je to nam- nič. Veseli, da smo naredili nekaj dobrega, smo zapuščali grad Borl.
Društvo za oživitev gradu Borl, kot organizator, se zahvaljuje vsem, ki ste prišli na Borl in s svojim delom, opremo, stroji pomagali, pa tudi tistim, ki ste se nas spomnili prej: Pija Jober, Idriart (hvala za pijačo), Ivan Ogrizek, Tuš Haložanka (hvala za pijačo),  Joža Ciglar, DRD Haloze (hvala za pijačo), Občina Cirkulane (hvala za škropivo, laks, rokavice). Hvala tudi vsem, ki ste bili v mislih z nami, pa niste mogli priti. Vidimo se prihodnjič na Borlu.
4.5.
2017
Na povabilo Zgodovinskega društva Kidričevo smo izvedli predavanje Grad Borl, pomemben del naše dediščine in razvojni potencial Haloz, ki je bilo 4.5.2017 v Fürstovi hiši na Ptuju.
Mira Petrovič je prestavila zgodovino gradu Borl in se s slikami in besedami sprehodila skozi stoletja Borlske preteklosti.
Sonja Golc je predstavila Društvo za oživitev gradu Borl, društvene aktivnosti, projekte in prizadevanja za grad Borl.
Predavanje je bilo posneto. Posnetke si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=NBEK_biy_AI&feature=youtu.be
19.4.
2017
V sredo, 19. aprila 2017 smo se člani DgB udeležili okrogle mize Gradovi na razpotju, ki jo je organiziral ZRS SAZU. Tokratna okrogla miza je bila posvečena vizijam celostnega reševanja grajske dediščine na Slovenskem.
V uvodnem delu je kastelolog dr. Igor Sapač predstavil nekaj objektov grajske dediščine, ki so bili še nekaj let nazaj v dokaj ugodnem stanju, zaradi nevzrdrževanja lastnikov (tako javnih kot tudi privatnih) pa hitro propadajo ali so bili celo porušeni. Stanje le-teh je v letu 2017 kritično in za nekatere objekte je samo vprašanje časa, kdaj se bodo podrli, saj so nepopravljivo poškodovani.
Generalni konservator dr. Robert Peskar je predstavil videnje konservatorske stroke, njihova prizadevanja za obnovo grajske dediščine. Izpostavil je ovire, preko katerih ne morejo, tudi če se pojavi interes za vlaganje v grajsko dediščino. Ti razlogi so nekateri v neodzivnosti privat lastnikov, nekateri so zakonski…
Državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik je prisotne seznanila z dediščino v upravljanju MK, o razpoložljivih sredstvih za obnovo kulturne dediščine in navedla 5 objektov, ki bodo 2017-2018 delno obnovljeni v okviru kohezijskih sredstev z namembnostjo interpretacijskih točk Nature 2000.
Lastnik gradu Lemberg Franci Zidar, ki je bil 25 let na čelu Kozjanskega parka, je predstavil njegovo delo pri obnovi objektov grajske dediščine. Predstavil je obnove, s katerimi se je ukvarjal. Samostan Olimje je bil vrnjen v njegovo prvotno funkcijo- samostan, ki je v celoti obnovljen in predstavlja pomembno turistično znamenitost v okolici Podčetrtka. Grad Pišece je bil namensko obnavljan za znanega upravljalca, ki je na koncu odpovedal sodelovanje. Grad Podsreda, ki je v samem središču Kozjanskega parka, je postal njegov najprepoznavnejši objekt in odlično funkcionira. In na koncu grad Lemberg, ki ga je Franci Zidar kupil in ga že vrsto let obnavlja in mu daje nove vsebine kot zasebni lastnik z zasebnimi sredstvi.
Zanimivo popoldne, ki se  je zavleklo v zanimiv večer.
Kje je BORL? Na seznamu objektov, ki bodo obnovljena za potrebe interpretacije Nature 2000.
Okrogla miza je bila posneta. Ko bodo posnetki objavljeni, jih bomo delili na naš fb tudi v DgB.
Hvala ZRC SAZU in Mihu Preinfalku za vabilo in organizacijo.
24.3.
2017
V petek, 24. marca 2017 je v gostilni Krona v Cirkulanah potekal redni letni občni zbor Društva za oživitev gradu Borl.
Iz podanih poročil predsednice, vodij projektov, blagajničarke in nadzornega odbora lahko razberemo, da je za nami zelo uspešno leto 2016. Zaključili smo dva večja projekta, v katera smo vložili mnogo prostovoljnih ur dela, materiala, prejeli za izvedbo donacije v obliki dela, materiala in denarja od mnogih donatorjev.
Prvi (največji doslej) projekt je izdaja knjige Belanski narečni govor s posnetki na zgoščenki; več informacij najdete tukaj.
Drugi projekt pa je obnova stolpiča na objektu Paradiž 63; več informacij najdete tukaj.
Aktivni smo na številnih področjih in dobro komuniciramo z javnostjo direktno in preko medijev, ki nas redno spremljajo.
Za leto 2017 smo si zadali malo manj zahteven plan, ki pa lahko prinese številne dobre rezultate. V primeru pozitivnih kandidatur na različne razpise, pa se lahko še spremeni.
Najpomembnejše pa je, da se kaže svetlejša prihodnost za Borl. Kot nam je bilo iz Ministrstva za kulturo sporočeno, je za leti 2017-2018 predvidena izvedba dveh projektov na gradu Borl:
1. sanacija podora, vključno z rekonstrukcijo grajskega zunanjega zida, grajske terase in kletnih zidov gradu
2. vzpostavitev interpretacijske točke v okviru programa NATURA 2000 Drava, z obnovo desnega trakta prvega dvorišča, poročne dvorane in prav tako viteške dvorane.
Po zaključku del iz obeh projektov bodo ti deli gradu Borl odprti za javnost.
13.3.
2017
V sklopu obiska Poslanske skupine SMC v Sp. Podravju in Halozah so nekateri poslanci obiskali tudi grad Borl. Člani DgB smo jim predstavili pomen gradu Borl, naše delo, kje vidimo težave in kje rešitve. Dr. Dragan Matić predsednik odbora za kulturo v Državnem zboru je ob tem povedal, da je za leti 2017-2018 predvidena izvedba dveh projektov na gradu Borl: 1. sanacija podora, vključno z rekonstrukcijo grajskega zunanjega zida, grajske terase in kletnih zidov gradu 2. vzpostavitev interpretacijske točke v okviru programa NATURA 2000 Drava, z obnovo desnega trakta prvega dvorišča, poročne dvorane in prav tako viteške dvorane. Po zaključku del iz obeh projektov bodo ti deli gradu Borl odprti za javnost. Vsem se zahvaljujemo za obisk in dobre novice.Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com