Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Grad Borl

Grad Borl, Dolane 1, Cirkulane,
stoji na strmi skali nad reko Dravo že od prve tretjine 12. stoletja, morebiti je bil postavljen celo prej. Varoval je strateško pomembni prehod čez Dravo, o čemer pričata tako ogrsko kot nemško poimenovanje gradu  Borlyn oziroma Ankenstein, ki naj bi označevala rečni prehod. Na relaciji Ptuj v smeri Zavrča in naprej proti Varaždinu, ko prečkate v Dolanah reko Dravo, je odcep na desno, kjer je urejen dostop do gradu Borl. Veduto gradu boste zagledali že bistveno prej iz Ptujsko-Dravskega polja, saj imenujemo grad Borl upravičeno za vstopno točko v Haloze. Grad je v lasti Republike Slovenije in je spomenik državnega pomena. Žal so zob časa in predvsem organizacijske ter finančne ovire pripeljale tako daleč, da ima grad status objekta, ki ni varen za obiskovalce in je zato zaprt. V vsakem primeru pa lahko prispete do vhodnih vrat in si iz parka gradu pogledate osrednji grajski stolp – bergfrid, katerega zidovi so mestoma debeli kar 11 metrov. Grad ima dve dvorišči, notranje je arkadno, ter zunanjo teraso s pogledom proti severu v smeri Ptuja in Maribora. Pod gradom je dvonadstropna klet v obliki črke Z.  Zelo zanimivi so poročna dvorana s kapelo in večja viteška dvorana ter veliko drugih manjših in večjih prostorov. Žal je grad danes popolnoma prazen, brez vsakršne opreme, prazne grajske sobane pa čakajo na novo vsebino, ki si jo grad zaradi svoje bogate zgodovine in pomena vsekakor zasluži.
Domačini, ki smo grad Borl vzeli za svojega, si že več let prizadevamo za njegovo oživitev. V Društvu za oživitev gradu Borl, ki deluje od leta 2005, dajemo gradu z mnogimi aktivnostmi takorekoč »umetno dihanje«, da ta dokončno ne propade. Kot prostovoljci z lastnimi močmi skrbimo za čistilne akcije okrog gradu in predstavljamo zgodovino gradu, zlasti z obujanjem historičnih likov grofa Jurija Friderika in Marije Barbare Sauer. Vedno več prostovoljcev, organizacij in drugih posameznikov se vključuje v idejo ponovne oživitve gradu Borl.

Vabljeni!

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com