Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Strokovna ekskurzija DgB 2017


Člani Društva za oživitev gradu Borl in simpatizerji smo se na letošnjo strokovno ekskurzijo podali na sončno nedeljo, 28. maja 2017.

Najprej smo obiskali grad Rače, ki je v lasti Občine Rače. Grad je lepo obnovljen. V gradu so prostori občine, krajevni urad, poročna dvorana, kino, kapela, poslovni prostori, etnološka zbirka, društveni prostori, stanovanja… Občina v sodelovanju z različnimi društvi, organizacijami na gradu organizira številne dogodke. Hvala za prijazen sprejem in predstavitev Matjaž iz POZEJDON TURIZEM.

Nato smo se podali v naravo in si ogledali zasebni Botanični Vrt Tal 2000, kjer z lastnim delom in veliko entuziazma za rastline skrbi Roman. Zbrane so številne vodne in obvodne rastline, strupene in zdravilne. V vrtu je tudi prireditveni prostor, ogledali pa smo si še zbirko mineralov in kamnov. Hvala Romanu za poučno predstavitev.


Na dvorcu Pragersko sta nas prijazno sprejela Vojko in njegova mama, ki na dvorcu tudi živita. V nezavidljivem položaju glede lastništva (država, Perutnina Ptuj in Vojkova mama) se Vojko po najboljših močeh trudi, da ureja park ob dvorcu, skrbi za okrasne rastline in velik zelenjavni vrt. Vesela, da smo ju obiskali, sta nam postregla z domačim pecivom in kavo. Hvala obema Dvorec Pragersko.


Naša zadnja točka je bil Dvorec Štatenberg, kjer smo imeli grajsko kosilo. Nato pa smo se z grofom sprehodili po sobanah dvorca, ki so dobile v zadnjih dveh letih nove vsebine in opremo. Celotno prvo nadstropje dvorca je urejeno, prenovljeno je dvorišče in nekaj drugih delov dvorca.


Preživeli smo lepo nedeljo in se spet naučili nekaj novega…


Več utrinkov s strokovne ekskurzije DgB 2017 najdete tukaj


Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com