Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Obisk na Dunaju pri Maxu Kübecku

Nekatere člane DgB je grad Borl povsem prevzel. S svojo bogato in dolgo zgodovino nam zaposluje misli, zato veliko časa namenimo raziskovanju njegove preteklosti. Vsake toliko pa se zgodi, da naletimo na izjemo pomembne drobce oz. dokumente. To je sreča in poplačilo za ure in ure, ki jih posvetimo brskanju po literaturi, med arhivskimi dokumenti in po spletu.
Tokrat nas je sled odpeljala na Dunaj, kjer živi restavrator in slikar Max Kübeck. Izkazalo se je, da je vnuk lastnikov gradu Borl, Maxa Kübecka in Adalberte rojene Wurmbrand, ki sta grad prodala leta 1922 družbi Borlin d.d. in se z družino preselila v Graz.
Max Kübeck je zbral in raziskal del zgodovine svojih prednikov in zbrane podatke objavil v knjigi z naslovom Die blaue Brosche.  Hrani veliko dokumentov, fotografij in zapisov družinskih članov. Na naše veliko veselje jih je pripravljen deliti z nami.Maxa Kübecka sta na Dunaju 12. marca 2019 obiskali Sonja Golc in Mira Petrovič.
V Društvu za oživitev gradu Borl pa že pripravljamo knjigo Grad Borl v 20. stoletju, kjer bomo izbrane fotografije in zapise tudi objavili. Upamo, da bo knjiga izšla na Barbarno 2020 ob 15-letnici društva.


Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com