Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Fotogalerije DgB 2018

FOTOGALERIJA AKTIVNOSTI, DOGODKOV
povezanih z Borlom in/ali DgB

(kronološko od najnovejših do najstarejših)

Dogodek
Datum
Opis
2018

nov. 
dec. 
2018
12. junija 2012 je prišlo do udora kamenja in skal pod gradom Borl. Člani Društva za oživitev gradu Borl si ves čas prizadevamo in apeliramo na vse pristojne, da bi podor sanirali. Gostili smo mnoge politike in strokovnjake in jim poskušali razložiti, da je grad Borl pomemben za Haloze ter da ga je potrebno obnoviti, podor pa sanirati. Na portalu javnih naročil je Ministrstvo RS za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo, 8. maja 2018 objavila odločitev o izboru izvajalca del za sanacijo podora pod Borlom. 
V  septembru 2018 se je pričela dolgo pričakovana sanacija podora pod gradom Borl. Zelo nas veseli, da so se aktivnosti premaknile v fazo izvajanja del na terenu. Celoten postopek do te faze je trajal več kot tri leta, sama obnova bo končana predvidoma do konca leta 2019. Financiranje je  v celoti zagotovljeno s strani proračuna Republike Slovenije, saj vsa dela financira Ministrstvo za infrastrukturo – Direkcija RS za infrastrukturo in Ministrstvo za kulturo RS.
Barbarno 20182.12.
2018
Sejem bil je živ...
Barbarno 2018 je za nami. S soncem obsijan dan je potekal po ustaljenem programu. Grof in grofica Sauer sta prišla v Cirkulane k sv. Barbari pozdravit svoje podanike. Sprejela sta dajatve, razrešila nekaj dilem in težav, se sprehodila med stojnicami in v dvorani z velikim veseljem spremljala predstavitev novega Vodnika po občini Cirkulane.
30.11.2018
Občina Cirkulane je tudi letos organizirala drsanje za naše najmlajše. Člani štirih društev (Društva za oživitev gradu Borl, Turističnega društva Cirkulane, Radiokluba Cirkulane, Kluba Halonga) smo sodelovali na otvoritvi drsališča v petek, 30.11.2018 in v soboto, 1.12.2018. Tako kot lansko leto smo tudi letos pekli palačinke, pripravili smo domače sendviče ter kuhano vino in čaj.
14.10.
2018
Člani Društva za oživitev gradu Borl smo bili 14.10.18 na obisku pri sosednjem Društvu Baron, ki je na gradu Muretinci priredilo dan odprtih vrat. Ogledali smo si del gradu, ki so ga člani društva uredili za izvajanje srednjeveških delavnic za otroke in druge obiskovalce. Čestitke za opravljeno delo in veliko dobre volje za naprej.
3.10.
2018
Po vsej Evropi so potekali Evropski dnevi kulturne dediščine. 
3.10.2018 je bil deloven dan za člane DgB. Ponosno, s srcem smo predstavljali naš grad Borl, delovanje našega društva že dopoldne v OŠ Cirkulane in tudi zvečer v Stari Loki.
Na povabilo Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka smo se udeležili javne tribune o prihodnosti gradu v Stari Loki. Precej predlogov je, kaj z gradom. Ministrstvo za kulturo pa ga prodaja. 1. neuspešna dražba je že mimo...
Vsi sogovorniki, kot tudi udeleženci tribune smo se strinjali, da lahko uspešno zgodbo sestavimo le skupaj: DRŽAVA + OBČINA + DOMAČINI, ki za svoje gradove delamo prostovoljno. Zato si vsi želimo posluha prvih dveh. Ker pa je v slogi moč, je ideja o povezovanju sorodnih društev vse bolj realna.
Predsednica Društva za oživitev gradu Borl, Sonja Golc je udeležencem predstavila naša prizadevanja za oživitev gradu Borl, kakšne aktivnosti izvajamo in s kakšnimi težavami se pri tem soočamo.
3.10.
2018
Člani društva smo na povabilo OŠ Cirkulane Zavrč v okviru njihovega kulturnega dneva 3. 10. 2018 učencem vseh razredov na lokaciji Cirkulane na igriv, zabaven in poučen način predstavili grad Borl kot pomemben spomenik naše kulturne dediščine. Ob prijetnem druženju smo se vsi skupaj naučili veliko novega.
6.9.
2018
Člani DgB smo se 6.9.2018 v Žamencih udeležili predstavitve knjige Franca Zagoršaka Dvorski norček, ki je izšla ob 20. letnici delovanja Odbora za obnovo dvorca Dornava.
Vsi, ki se že vrsto let trudimo za obnovo in revitalizacijo naših gradov in dvorcev, vemo, kako pomembna, pa tudi naporna in zahtevna je taka naloga. Predsednica DgB Sonja Golc je v imenu našega društva avtorju knjige in članom odbora čestitala za njihova prizadevanja in uspehe ter izrekla našo podporo in prepričanje, da se po zaslugi tovrstnih iniciativ tako Dornavi kot Borlu v prihodnje obetajo boljši časi.
31.7.
2018
31.7.18 se je na gradu Borl ustavila skupina kolesarjev, ki je več dni kolesarila ob Dravi. Na naše društvo so se obrnili z željo, da jim predstavimo, kaj počnemo in o projektu belanskega govora. Na gradu sta jih tako sprejeli predsednica DgB Sonja Golc in članica Vera Kolednik. 
V eni uri je težko predstaviti zgodovino gradu, natančno razložiti, kaj vse počne društvo, kako je nastajal slovar belanskega govora in še kaj. Zato so sklenili, da se še vrnejo. Zaželeli so nam veliko uspeha v upanju, da se naslednjič srečamo na dvorišču gradu, ne pred zaprtimi vrati.
Grad Borl zaživel za en dan7.7.
2018
Člani društva rejcev drobnice Haloze so poskrbeli, da je grad Borl ponovno  oživel za en dan. V soboto, 7.7.2018 so organizirali že 16. ovčji kozji bal na gradu Borl. Dogodek je pospremilo lepo vreme in številni obiskovalci od blizu in daleč
9.6.
2018
Partnerski projekt vseh osnovnih šol in občin v Halozah Haloški radovednež, ki se je odvijal v okviru LAS Haloze, program CLLD, sofinanciran iz sklada ESRR, je imel različne aktivnosti. Učenci (udeleženci) iz različnih šol so v soboto, 9.6.2018 obiskali tudi grad Borl, kjer sta jih pozdravila in nagovorila grof in grofica Sauer.
12. čistilna akcija grad Borl 2018
15.5.
2018
12. čistilna akcija grad Borl 2018 je za nami. Zbralo se nas je lepo število prostovoljcev, ljubiteljev gradu Borl. Pokosili in pograbljali smo travo, obrezali grmovje in pobrali smeti. 
Na čistilni akciji so trije kandidati za poslance v Državnem zboru RS podpisali izjavo, da se bodo zavzemali za čimprejšnjo obnovo in odprtje gradu Borl. To so Jernej Golc, Dejan Levanič, Suzana Lep Šimenko.
Hvala vsem, ki ste prišli na Borl in pomagali kot prostovoljci. Hvala pa tudi vsem donatorjem za pijačo, hrano, pripomočke. Sebi in drugim smo dokazali, da se da nekaj narediti, če združimo moči. Domov smo odšli z veseljem v srcu, saj smo olepšali grad Borl.
21.4.
2018
Naše društvo se je pridružilo tudi pohodu prijateljstva, ki ga je 21. aprila organizirala OŠ Cirkulane-Zavrč. Na gradu Borl je pohodnike v imenu društva pozdravila Mira Petrovič, vse potomce nekdanjih podanikov pa je nagovoril grof Jurij Friderik Sauer – Marjan Prašnički. Pohodnike je v Zavrču na stojnici društva pričakal Jernej Golc in zainteresiranim predstavil delovanje DgB ter jih povabil k sodelovanju.
15.4.
2018
Ena izmed pomembnih društvenih aktivnosti je vsakoletna strokovna ekskurzija, ki je letos potekala 15. aprila. Obiskali smo tri gradove – Črnelo, Tuštanj in Bogenšperk – in spoznali tri različne oblike lastništva, upravljanja, namena in faze obnove. Dvorec Črnelo je v zasebni lasti, lastnika ga postopoma obnavljata. Po prenovi bo v njem hotel, degustacijska soba, restavracija, razstavni prostori in večnamenske dvorane za različne dogodke. Grad Tuštanj, prav tako v zasebni lasti, je edini grad v Sloveniji, ki ni bil podržavljen in je ves čas ostal v družinski lasti. Družina je grad skrbno obnovila. Ima avtentično opremo, bogato zbirko listin, dragocen porcelan in čudovito (resnično) zgodbo o tem, kako je grad v 19. stoletju prešel v roke družine Pirnat. Grad Bogenšperk je Valvasorjev grad v lasti Občine Šmartno pri Litiji, katere javni zavod tudi upravlja z gradom.
Občni zbor DgB 2018
16.2.2018
Na rednem letnem zboru članov DgB smo 16.2.2018 potrdili poročila za 2017, sprejeli dvoletni plan 2018/19 se prijetno družili...
Predsednica društva Sonja Golc je izpostavila: "Člani Društva za oživitev gradu Borl imamo radi grad Borl in našo dediščino. Menimo, da si zasluži dostojnejšo usodo, kot ga doleteva. Grad Borl je naš, vendar si ga ne lastimo, saj smo ga od naših prednikov prejeli le v oskrbo za nekaj let, ko ga bodo prevzeli naši otroci. Ampak, kaj jim zapuščamo!? Otrokom želimo predati grad Borl, ne ruševin. Zato delamo in se trudimo; iz čiste ljubezni do Borla."
In še: "Vsem članicam in članom se zahvaljujem za podporo ter delo in material, ki ga vlagate v naše skupne cilje in vas vabim, da to počnemo še naprej: iz ljubezni do Borla in naše dediščine."

29. jan. 2018

16. sep. 2018
Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com