Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

10. čistilna akcija grad Borl 2016 je uspešno izvedena

Društvo za oživitev gradu Borl (DgB) je v nedeljo, 8. 5. 2016, ponovno organiziralo že tradicionalno čistilno akcijo na gradu Borl; tokrat že 10. po vrsti. Ministrstvo za kulturo je pohvalilo naša prizadevanja s čistilno akcijo in jo pozdravlja.

Kot velja zadnjih nekaj let pa smo tudi letos lahko očistili samo okolico gradu, pokosili travo, pobrali smeti, obrezali grmičevje in ostalo bujno rast, ki se trudi prevzeti posest okoli gradu in tudi sam grad.

Tako smo poskrbeli, da je dostop do gradu spet prost in je naš haloški biser zasijal v vsej svoji veličini, obsijan s soncem in našo energijo, da ga spet oživimo.

Letošnjo čistilno akcijo smo obogatili s predstavitvijo programa varovanja in zaščite netopirjev na gradu Borl na območju Natura 2000 – Drava ter program LIFE TO GRASSLANDS, Življenje traviščem, ki poteka na območju Haloz. Predstavitev je izvedel Aleksander Koren, predstavnik Zavoda za varstvo narave, ki se je prav tako udeležil čistilne akcije.

K akciji se je pridružila tudi Direkcija RS za infrastrukturo in je naročila dodana dela Cestnemu podjetju Ptuj za odstranitev grmičevja in trave ob cesti pod gradom Borl.

Skupino prostovoljcev je sestavljajo okoli 40 oseb, ki so člani raznih društev iz Cirkulan, občani Cirkulan, simpatizerji DgB od blizu in daleč. Akcije se je udeležil podžupan Ivan Hemetek ter svetnika Anton Bratušek in Mira Petrovič. Aktivno sta sodelovala tudi predsednika VO Medribnik, Marjan Prašnički in VO Mali Okič - Slatina, Andrej Bogdan.
Prisotne na čistilni akciji je pozdravil regijski koordinator SMC za del 6. in 7. regijske skupine Miro Juhart ter predstavil prizadevanja SMC, da bi se omogočila uporaba varnih predelov gradu Borl za prireditve, ki jih želijo organizirati društva iz okolice. Pohvalil je požrtvovalnost krajanov, ki se borijo, da grad Borl ne zaraste v neprehodno grmičevje.
Trenutno s strani države na gradu Borl potekata dve ključni aktivnosti in sicer pridobivanje gradbenega dovoljenja za sanacijo podora na severni strani gradu, kar ureja Direkcija RS za infrastrukturo; v mesecu septembru 2016 se predvideva objava javnega razpisa za izvedbo del, tako da bi z deli lahko pričeli v začetku leta 2017. V sklopu NATURA 2000 pa poteka priprava projekta, za katerega je namenjenih 1,5 mio € za varovanje netopirjev in sicer 4 vrst, od teh sta dve vrsti na listi ogroženih. Zavod za varstvo narave pripravlja skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter Ministrstvom za kulturo predlog interpretacijske točke, ki bi bila umeščena v prostor gradu Borl.


Vsem prostovoljcem se zahvaljujemo za udeležbo, donatorjem pa za pomoč pri izvedbi akcije.
Ker je čistilna akcija potekala v skladu z Zakonom o prostovoljstvu so  udeleženci pridobili potrdilo o udeležbi, s čimer lahko posameznik pridobi status delovne aktivne osebe in tako možnost uveljavitve višje denarne socialne pomoči, dijaki in študenti pa lahko omenjeno potrdilo uveljavljajo kot dokazilo o prostovoljnih izbirnih vsebinah.
Če je tudi vam mar za grad Borl, pa vas vljudno vabimo, da se nam pridružite in postanete član Društva za oživitev gradu Borl. Skupaj zmoremo več.

Več utrinkov s Čistilne akcije grad Borl 2016 najdete tukaj.Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com