Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Okrogla miza: Gradovi na razpotju

V sredo, 19. aprila 2017 smo se člani DgB udeležili okrogle mize Gradovi na razpotju, ki jo je organiziral ZRS SAZU. Tokratna okrogla miza je bila posvečena vizijam celostnega reševanja grajske dediščine na Slovenskem.


V uvodnem delu je kastelolog dr. Igor Sapač predstavil nekaj objektov grajske dediščine, ki so bili še nekaj let nazaj v dokaj ugodnem stanju, zaradi nevzrdrževanja lastnikov (tako javnih kot tudi privatnih) pa hitro propadajo ali so bili celo porušeni. Stanje le-teh je v letu 2017 kritično in za nekatere objekte je samo vprašanje časa, kdaj se bodo podrli, saj so nepopravljivo poškodovani.
Generalni konservator dr. Robert Peskar je predstavil videnje konservatorske stroke, njihova prizadevanja za obnovo grajske dediščine. Izpostavil je ovire, preko katerih ne morejo, tudi če se pojavi interes za vlaganje v grajsko dediščino. Ti razlogi so nekateri v neodzivnosti privat lastnikov, nekateri so zakonski…
Državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik je prisotne seznanila z dediščino v upravljanju MK, o razpoložljivih sredstvih za obnovo kulturne dediščine in navedla 5 objektov, ki bodo 2017-2018 delno obnovljeni v okviru kohezijskih sredstev z namembnostjo interpretacijskih točk Nature 2000.
Lastnik gradu Lemberg Franci Zidar, ki je bil 25 let na čelu Kozjanskega parka, je predstavil njegovo delo pri obnovi objektov grajske dediščine. Predstavil je obnove, s katerimi se je ukvarjal. Samostan Olimje je bil vrnjen v njegovo prvotno funkcijo- samostan, ki je v celoti obnovljen in predstavlja pomembno turistično znamenitost v okolici Podčetrtka. Grad Pišece je bil namensko obnavljan za znanega upravljalca, ki je na koncu odpovedal sodelovanje. Grad Podsreda, ki je v samem središču Kozjanskega parka, je postal njegov najprepoznavnejši objekt in odlično funkcionira. In na koncu grad Lemberg, ki ga je Franci Zidar kupil in ga že vrsto let obnavlja in mu daje nove vsebine kot zasebni lastnik z zasebnimi sredstvi.


Zanimivo popoldne, ki se  je zavleklo v zanimiv večer.


Kje je BORL? Na seznamu objektov, ki bodo obnovljena za potrebe interpretacije Nature 2000.


Okrogla miza je bila posneta. Ko bodo posnetki objavljeni, jih bomo delili na naš fb tudi v DgB.


Hvala ZRC SAZU in Mihu Preinfalku za vabilo in organizacijo.

Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com