Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Obisk na dvorcu Ristovec

V četrtek, 16.6.2022 smo preživeli večer v dobri družbi na Ristovcu. Hvala mag. Ignac Janžekovič za zanimiv, poučen, življenjskih modrosti in energije poln pogovor. 

Ristovec je bil utrdba v obrambnem sistemu Ptuja pred Turki. Kot dvorec so ga uporabljali tudi grofje Leslie, ki so bili lastniki ptujskega gradu 200 let. 

Ristovec pa je povezan tudi z Borlom. Kako?

Zadnji potomec Leslijev je umrl leta 1801. Njegova soproga Wilhelmina grofica Leslie rojena grofica Wurmbrand je po njegovi smrti prodala dvorec Ristovec, ki ga je podedovala po svojem možu. Ristovec namreč za razliko od ptujskega gradu in mnogih drugih ni bil del fidejkomisnega dednega premoženja Lesliejev in je lahko pripadel grofici Wilhelmini. 

Leta 1803 je omenjena grofica kupila grad Borl in se tu tudi naselila. Na Borlu je živela skoraj pol stoletja do svoje smrti leta 1852. Bila je priljubljena. Borl in prebivalce pri Sv. Barbari v Halozah je imela rada in se je dala pokopati na pokopališču nad cerkvijo sv. Barbare.

Foto: Andrej Bogdan


Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com