Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Srebrna plošča in omara z Borla

Člani IO, NO DgB smo si imeli 6. julija 2022 izjemno priložnost, da spoznamo nekatere borlske predmete od blizu. 

Popotovanje po preteklosti smo začeli v fotografskem muzeju, kjer nas je skozi fotografsko razstavo Alojza Kasimirja popeljala avtorica razstave dr. Marjeta Ciglenečki. 

Nadaljevali smo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine OE Maribor, kjer smo od blizu pogledali srebrno ploščo, ki sta jo dala izdelati Jurij Friderik Sauer in njegova soproga Marija Barbara ob postavitvi temeljnega kamna za postavitev borlske kapele v 17. stoletju. 

Naslednja postaja je bil Pokrajinski muzej Maribor, kjer hranijo 5 slik, ki so domnevno prišle z Borla. Dve od teh, ki sta sestavni del stalne razstave, smo tudi videli. V depoju pa so za nas na ogled postavili tudi omaro z Borla, ki so jo prav tako dali izdelati grofje Sauri.  

Zahvaljujemo se ZVKDS OE MB in PM MB za pripravljenost, da so nas prijazno sprejeli in pripravili predmete za ogled. Hvala tudi dr. Marjeti Ciglenečki za strokovno spremstvo.

Foto: Mira Petrovič in Anton Bratušek

Več utrinkov najdete tukaj.




O omari najdete več informacij v naših novicah DgB 2/2021, ki so dostopne na povezavi tukaj

O srebrni plošči pa lahko preberete v naši knjigi Grad Borl, ki smo jo izdali 2010, dostopna je na povezavi tukaj.

Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com
Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com