Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

Odličen obisk na dnevu odprtih vrat gradu Borl

V soboto, 20. aprila 2024 je grad Borl ponovno odprl svoja vrata za javnost. Organizator dogodka je bil Javni zavod Belana, ki upravlja z gradom, v sodelovanju z Društvom za oživitev gradu Borl in zavodom RS za varstvo narave.
Odziv obiskovalcev je bil izjemen in nad vsemi pričakovanji, kar dokazuje, da so številni nestrpno pričakovali ta dan. Ocenjujemo, da nas je obiskalo ok 2.000 obiskovalcev, ki so velikim zanimanjem prišli pogledat, kako izgleda grad danes in kaj ponuja.

Skozi cel dan so potekale številne aktivnosti in dogodki, na stojnicah pa so lokalni ponudniki skrbeli, da nismo bili lačni in žejni. Prvič je bila odprta tudi grajska kavarna. Člani društva smo za obiskovalce pripravili šest brezplačnih vodenj po gradu, vključno z delavnico za otroke. Sodelavke Zavoda za varstvo narave RS so pripravile vodenje po razstavi zDravo in delavnice za otroke. Ob dnevu odprtih vrat je potekala tudi podelitev potrdil in izkaznic lokalnim turističnim vodnikom, ki so opravili izobraževanje v februarju in marcu letošnjega leta.

Veseli smo, da smo na gradu Borl lahko sprejeli tudi naše prijatelje in goste iz Slovenije in tujine, s katerimi smo navezali stike ob raziskovanju zgodovine Borla. Tako so nas obiskali Johannes Kübeck, vnuk zadnje borlske graščakinje Adalberte, Erna Vrabl z družino, hčerka nekdanjega borlskega oskrbnika Ludvika Kreucha, ter  naši prijatelji iz Štajerskega grajskega društva (Steirischer Burgenverein).

Že dan pred velikim odprtjem smo se člani društva zbrali na gradu na posebnem sprejemu in druženju. Deležni smo bili prvega turističnega vodenja po gradu Borl, ki so ga izvedle novo usposobljene vodnice, članice našega društva. Obudili  smo spomine na dolgo pot, ki smo jo skupaj prehodili, da je naš Borl končno zaživel.

Srečno, grad Borl!

Mira Petrovič
Foto: arhiv DgB


Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com