Pogled na grad BorlGrad Borl je biser, ki ga ne smemo pustiti propasti.

DgB in botrstvo trte v vinogradu sevniškega gradu

Leta 2012 smo na društveni letni ekskurziji, v okviru katere raziskujemo življenje oz. delovanje slovenskih gradov, obiskali tudi grad Sevnica. Od vseh dejavnosti, s katerimi se Sevničani trudijo, da grad živi, se nam je Haložanom (logično) najbolj prikupil grajski vinograd. Od obiska dalje je naše društvo DgB prevzelo botrstvo ene od trt. Trta modre frankinje, zasajena na južnih terasah pod gradom, je lani jeseni lepo obrodila. Botri smo bili po dveh letih ponovno povabljeni na trgatev. Sladkega grozdja je bilo obilo in nadejati se je bilo izvrstnega vina.
Vinogradniki vedo, da je rez trte pravzaprav najpomembnejše delo v vinogradu. Dobro in pravilno opravljeno delo se bo odrazilo ne samo to jesen, ampak tudi v prihodnjih. Na sevniškem gradu se tega zavedajo in rezi posvečajo veliko pozornost. Tako kot se ob prazniku sv. Vincenca tudi spodobi. Kljub temu, da je bilo pravo zimsko vreme in je rahlo naletaval sneg, se nas je ob vinogradu pri grajski vili 22. januarja letos zbralo veliko številko botrov. Društvo za oživitev gradu Borl smo zastopali Milena Stadler, Jože Klinc in Ana ter Milan Črnivec. Prisluhnil smo ubranemu petju, nagovoru župana in predstavitvi monografije Ljudje in trta ob sotočju Save in Mirne avtorja Milana Simončiča. Na koncu nas je pozdravil in nam zaželel dobrodošlico še baron Moškon, ter nas povabil v vinograd, da opravimo delo, zaradi katerega smo prišli. Zeblo nas ni preveč. Zato so poskrbeli domači zeliščarji s svojimi zvarki, lačni pa iz Sevnice tudi nismo šli. V Felicijanovi dvorani je teknila odlična malica, poplaknjena z domačo modro frankinjo. Upajmo, da smo se dobro odrezali. Bomo videli jeseni, ko nas pokličejo v trgatev.

Milena Stadler

Share:

Društvo za oživitev gradu Borl

Cirkulane 40/a, 2282 Cirkulane
Tel.: 02 795 32 00
elektronski naslov: grad.borl@gmail.com

Arhiv objav

Copyright © Društvo za oživitev gradu Borl | Powered by Blogger Design by ronangelo | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com